Door Jan van Groesen

Als een voortzetting van de grootscheepse bemoeienissen met de stembusgang van 2016, blijft Moskou zich ook dit keer op onbeschaamde wijze mengen in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alle inspanningen zijn erop gericht om Donald Trumps herverkiezing te ondersteunen. Maakten de Russen vier jaar geleden gebruik van trollen om nepnieuws onder het Amerikaanse electoraat te verspreiden, nu worden daaraan andere internet-instrumenten toegevoegd en naar verluidt zelfs directe contacten met Republikeinse senatoren in Washington. Donald Trump heeft al laten weten dat hij niet tegen de Russische inmenging zal optreden.

Op vrijdag 7 augustus jl. werd in Washington een verklaring gepubliceerd door het National Counterintelligence and Security Center, zeg maar de nationale contraspionagedienst van de Amerikaanse regering. In de verklaring stelde de directeur van de dienst, William Evanina, dat Russische functionarissen zich opnieuw mengen in de presidentsverkiezingen van de VS. “Aan het Kremlin verbonden actoren zijn ook bezig de kandidatuur van president Trump te versterken op sociale media en op de Russische televisie”, aldus Evanina. Hij waarschuwde ervoor dat de pro-Russische Oekraïnse parlementariër Andriy Derkach, de zoon van een vroegere KGB-officier, “ claims over corruptie – waaronder het publiceren van gelekte telefoongesprekken – verspreidt om de kandidatuur van Biden en de Democratische Partij te ondermijnen”. Derkach heeft in het verleden ontmoetingen gehad met Rudy Giuliani, Trumps persoonlijke advocaat, en de twee spreken elkaar vaak.

Naar verluidt heeft Derkach ook  “verdachte informatie” ter hand gesteld van de Republikeinse senatoren Chuck Grassley (Iowa) en Ron Johnson (Wisconsin) om de Democratische kandidaat Joe Biden te belasteren.

Trump “maakt het niets uit”

Toen hem onlangs op zijn golfresort in New Jersey werd gevraagd wat hij vond van de Russische inmenging in de verkiezingen, antwoordde Donald Trump dat “ hij de laatste is die de Russen als president willen zien, want niemand is ooit harder opgetreden tegen Rusland”. Maar over de verklaring van zijn contraspionagedienst was hij kort: “Het maakt mij niet uit wat men ook zegt”.

Van Donald Trump hoeft geen actie tegen de Russische inmenging te worden verwacht, wat langzamerhand niet zo verrassend meer is. Hij weigerde onlangs nog om Vladimir Putin te benaderen over het nieuws dat Moskou veel geld aan de Taliban in Afghanistan heeft beschikbaar gesteld om geallieerde militairen (onder wie Amerikanen) te doden. Steeds meer Amerikaanse burgers vragen zich af of , en zo ja wat, Donald Trump aan Putin verschuldigd zou kunnen zijn.

Russiche engelstalige websites

Russische geheime diensten beheren op dit moment een drietal engelstalige websites om desinformatie te verspreiden over de corona-pandemie. Ze willen daarmee de crisis in de Verenigde Staten uitbuiten in de aanloop naar de presidentverkiezingen van november. Bij de website-activiteit zijn twee Russische functionarissen betrokken die vooraanstaande posities hebben bekleed bij een afdeling van de Russische militaire inlichtingendienst GRU die verantwoordelijk is voor het verspreiden van desinformatie onder het Amerikaanse en het westerse publiek. Dit werd 28 juli jl.  gemeld door het Amerikaanse persbureau Associated Press.  AP baseerde zijn nieuws op gesprekken met functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die anoniem wilden blijven omdat ze niet geautoriseerd waren naar buiten te treden.

Functionarissen van de VS hebben wel vaker gewaarschuwd voor de verspreiding van desinformatie, maar dit keer gingen ze verder door namen te noemen, te weten het in Rusland geregistreerde nieuwsbureau InfoRos, dat de websites InfoRos-ru, Infobrics.org. en OneWorld.press runt. Tussen eind mei en begin juli werden door de websites 150 artikelen gepubliceerd. Een van de artikelen bevatte de suggestie dat Rusland aanzienlijke hulp aan de Verenigde Staten had verleend om de pandemie te bestrijden, een ander ging over Chinese verklaringen dat het corona-virus een biologisch wapen is en een derde waarin werd verhaald van rassenonlusten in veel Amerikaanse steden.

De onthulling over de websites wordt gedaan nu er ernstige zorg bestaat in de VS voor verspreiding van desinformatie met het oog op de presidentsverkiezing. Amerikaanse politici hebben vaak gewaarschuwd voor een herhaling van de Russische inmenging van 2016. De anonieme functionarissen zeiden dat ze nu wel naar buiten wilden treden om alarm te slaan over de duidelijke link die er is tussen de websites en de Russische inlichtingendiensten.

China

In dit verband was het vorige week opmerkelijk dat vanuit het Witte Huis werd bekendgemaakt dat allerlei buitenlanden zich met de Amerikaanse presidentsverkiezingen willen bemoeien, waaronder de Russen en de Chinezen. Putin zou graag zien dat Donald Trump wordt herkozen en Xi Jinping zou juist Joe Biden op het schild gehesen zien.

Het heeft er alle schijn van dat het Witte Huis met deze bekendmaking verwarring wil stichten. Russische bemoeienis met de presidentsverkiezing van 2016 ten faveure van Trump is vastgesteld, evenals dat nu weer het geval is met de aanstaande verkiezingen van 2020. Dat de Chinezen vooral Joe Biden het Witte Huis willen zien betrekken is niet bekend. Aanwijzingen daarvoor of verklaringen daartoe zijn niet voorhanden. Ook zijn er geen harde bewijzen dat de Chinezen metterdaad pogingen in het werk stellen om het Amerikaanse electoraat te benaderen.

Om de overduidelijke patronage door het Kremlin van Donald Trump enigszins naar de achtergrond te drukken, is het beter ook een interveniërende hand van China aan te voeren, zo zal men wellicht in het campagneteam van Trump hebben gedacht. Met de waarheid neemt men het daar niet zo nauw, zoals we weten.

 

Jan van Groesen

(18-8-2020)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.